Kalamänguäpi uus versioon

Kalamäng on 2013. aastal loodud mobiilirakendus, kus saab hea ülevaate Eesti vetes elutsevatest kalaliikidest. Rakenduse on teinud kalanduse teabekeskus koostöös Mooncascade’i ja Regioga. Nüüd on kalamäng aga läbinud uuenduskuuri, tänu millele saab seda kasutada ka kõige uuemates nutiseadmetes. Äpp on sobilik nii lastele, täiskasvanutele kui ka kogenud kalameestele.

Äpis on kaks omavahel seotud lihtsat osa.

1) Esimene tutvustab Eesti vete 67 kalaliiki, kelle kohta saab otsida infot ning kuvada levikut kaardil. Kokku elab siin muidugi rohkem liike (umbes 85) – äpist jäävad välja eksikülalised ja omavahel väga sarnased liigid.

Sisuliselt on tegu andmebaasiga, kus on nimetatud iga kala iseloomulikud omadused, näiteks levik, suurus ja toitumine. Kala juures on ka pilt, mis näitab, milline ta õigupoolest välja näeb. Otsingukastist on võimalik ühe või teise kalani jõuda, kui kirjutada tema nimetus lahtrisse. Lisaks saab filtris märkida, milliseid kalasid sa nimekirjas näha soovid. Kui valid näiteks filtriks „elupaik”, siis kuvatakse, millised neist elavad meres, järves või jões. Filtreerida saab kalu ka toidu ja suuruse alusel.

Veel üks tore võimalus kalade levikust aimu saada on levikualade kuvamine kaardil, kus on näidatud suuremad veekogud Eestis. Nihutades kalu vasakule, tuleb kaardile punase värvi või punase triibutusega jõgede, järvede või mere piirkond, kus nad peamiselt elavad.

2) Teine osa on hariv mäng, kus on võimalik oma kalateadmised proovile panna. Mängija saab vastata küsimustele kõikide äpis olevate kalade kohta. Igale küsimusele saab vastata kolm korda: esimesel korral õigesti vastates teenib mängija kolm, teisel kaks ja kolmandal ühe punkti. Iga kala kohta on viis küsimust:

  1. Mis kala on pildil?
  2. Kus kala elab?
  3. Kui suur on kala?
  4. Mida kala sööb?
  5. Milline kala kohta käiv väide on õige?

Kalamäng on saadaval nii Android- kui iOS-seadmetele. Lae äpp alla ja avasta veealust maailma!

Kalamäng App Store’ist

Kalamäng Google Playst

Veebi- ja nutirakendus „Kalapüügipiirangud”

Regio abil sai omal ajal teoks projekt, mille raames loodi kalanduse teabekeskusele kalapüügipiirangute kaardirakendus. Siin on hea ülevaade, millistes veekogudes ja mis ajaperioodil piirangud kehtivad. Seadete alt on võimalik kaardikihte sisse-välja lülitada. Kaardil kuvatakse värvide abil areaalidega piiranguid, liikumispiiranguid ning kaitstavaid objekte.

Rakendus on hea abivahend kalalemineku planeerimisel. Lisafunktsioonina saab otsida huvipakkuvat veekogu või aadressi ja koordinaate ning arvutada teekonda punktist A punkti B. Nutiseadmes on võimalik GPSiga positsioneerida oma asukohta.

Kalapüügipiirangute kaardirakendus

Veel postitusi

Eesti maastikulised üksused Johannes Gabriel Granö

100 aastat Eesti maastikke

Eesti maastike teadusliku liigestusega on tänaseks tegeletud juba saja aasta vältel. Esimese ja põhjapaneva rajoneeringu tegi Tartu Ülikooli soomlasest geograafiaprofessor Johannes Gabriel Granö. 1922. aastal ajakirja Loodus kolmes järjestikuses numbris ilmunud Granö artikkel „Eesti maastikulised üksused“ osutus teedrajavaks nii Eesti maastike liigestuse kui ka uute piirkonnanimede ja terminite osas. See artiklisari on nüüdseks koondatud raamatusse, … Vaata lähemalt

Kuidas hädaolukorras oma nutiseadmest asukohakoordinaadid edastada

Nutiseadmes oma asukoha koordinaatide leidmine ja edastamine võib olla vajalik mitmetel põhjustel. Näiteks soovite edastada kohtumispaika, sihtkohta, huvitavat vaatamisväärsust, mis asub mittetähistatud või raskesti leitavas kohas. Eriti oluline on aga koordinaatide edastamise oskus hädaolukorras, näiteks kui olete metsas eksinud, vajate abi rahvarohkes rannas, maanteel on juhtunud liiklusõnnetus – koordinaadid võimaldavad päästemeeskonnal täpselt kindlaks teha, kus … Vaata lähemalt

Neli päeva Vidzeme’s, ehk reisielamusi ei pea kaugelt otsima

Läti on meie hea lõunanaaber ja sinna on alati vahva reisida. Ning mis eriti tore – selleks ei pea eriti ettevalmistusi tegema. Lätis on kõik justkui tuttav ja samas on paljud asjad teistmoodi. Regio tootmisjuht Merle Annov jagab siin ideid ja soovitusi oma eelmise aasta reisi põhjal, mille ta tegi kohe pärast Regio Läti reisijuhi … Vaata lähemalt