Hüppa lumme (kuni seda veel on)! Kuhu minna lastega talve hakul?

Lumi on tulnud, aga võib-olla veel mitte nii põhjalikult, et jääda. Lähiajal siiski lumiseid atraktsioone jätkub ja siin on kohad, kuhu tasub valge maaga minna.

Klassikaline lumematk Kõrvemaa, Paukjärv ja Jussi järved

Kui on plaanis teha autoga väljasõit lumisesse metsa ja vahelduvale maastikule, siis ei vea Paukjärved ja Põhja-Kõrvemaa alt. Tegemist on ka tavaliselt ühe lumerikkaima piirkonnaga Põhja-Eestis. Lumekaart näitab, et praegugi on seal korralik üle 10 cm lumekiht maas, mis on paras, et kelguga kividesse ei kraabiks ja ei peaks liialt sumpama. Voorte servast saab ka kelguga alla sõita mõnes lagedamas kohas.

Paukjärve vaatetornis ära käidud, võib minna uitama põhja poole Kõnnu suursoosse, kuhu viib laudtee ja mille keskel on väike vaatetornike.

Talvepealinn Otepää nüüd kõige rohkema lumega

Tallinn pole enam lumerohkuselt esimene – tuul, jäävihm ja koheva lume vajumine on oma töö teinud. Nüüd on rohkem lund talvepealinnas Otepääl.

Otepääl saab tuubimäelt alla sõita, avatud on iglukino. Väiksematele on karussell ja muidugi tuleb üles otsida koerarakend, millega saab elamusliku sõidu, ning ümber Otepää on lumelaua- ja mäesuusanõlvad nii suurematele kui ka väiksematele. 

Kui tahad Otepääl matkata, siis kindlasti on matkarajad juba sisse tallatud. Mine näiteks Otepää looduspargi radadele. Tehvandi ja Harimäe vaatetornist avanevad lumised vaated…

Jõululaadad 

Paljud jõululaadad on küll selgi aastal ära jäänud, aga midagi ikkagi toimub. Enamasti on need õues, mis on küll müüjatele karmim, kuid ostjatele turvalisem ja võib-olla isegi huvitavam, sest lumega on kõiksugused atraktsioonid hoopis teistsugused.

Legendaarne Tallinna vanalinna Raekoja platsi jõululaat on täies hiilguses tagasi. On jõulukuusk, tuttavad puust müügiputkad, lund isegi rohkem kui tavaliselt… Ja isegi kui midagi osta ei taha (kuigi käsitööd saab jõulukinkideks sealt alati), võib kontserdile sattuda ning lisaks kahele klassikalisele on sel aastal lisandunud kolmaski, teistsugune karussell. Vanalinnas sõidutab reisijaid kahekorruseline jõulubuss. Kohal on jõuluvana või on võimalik talle postkasti kirju jätta.

Tartu Valguskülas on püstitatud tuttavad klaaspaviljonid, kust saab endale sobiva luuletuse jõuluvanale ettelugemiseks, aga muidugi on kohal ka saanid ja ponid. Raekoja platsil on veel karussell ja muidugi suur uisuplats, kus saab muusika saatel jääl sahistada. Ootamatu kohtumine on paljude jaoks aga Jõulukalala – akvaarium keset jõulumelu. Sama ootamatu on keset pakast jäätisepaviljon. Samas, miks mitte, talvel ei sula ju jäätis ära ja sellega võib kasvõi pool päeva ringi käia.

Haapsalu on avatud Jõululava ja Jõuluvana maja. Lossiplatsil on jõuluvana maja lahti laupäeviti ja pühapäeviti kell 12–17. Jõululaval Kodaniketorni juures aga astuvad nädalavahetusel üles kohalikud ja kaugemalt tulnud esinejad. 

Pärnu Jõuluturg ja Jõuluküla on Iseseisvuse väljakul 18. ja 19. detsembril. Programm veel täieneb, kuid juba praegu on seal nimekirjas palju asju ning kohal on ka jõuluvana Bruno koos abilistega.

Mine pildistama jääskulptuure jugadel

Jää on oma esimese töö juba teinud, sest temperatuur oli vahepeal alla 20. Nii Jägala, Keila-Joa, Nõmmeveski kui ka Valaste juga on mõnusalt jääs ja kõik need on lastega kergesti ligipääsetavad, pikka kurnavat matka pole vaja ette võtta. Valaste juga jäätus parajasti siis, kui oli tugev meretuul ja külm ei lasknud jääl üles sulada. Jägala on lisaks ka lumme uppunud.

Tõukekelguga matkale

Nüüd on paras aeg tõukekelguga matkata. Kui sul endal seda pole, leiab tõukekelgumatka pakkujaid nii Soomaal, Kõrvemaal kui ka Kagu-Eestis. See on paras trenn, aga edasi saab liikuda kinnitallatud lumel kohati kiires jalgrattatempos. Uus trend on ka elektrirattamatkad ja Fatbike´i laiakummiliste ratastega matkad lumes. 

Allikad kui jää ja vee võitlus

Eesti üks populaarsemaid matkaradu on internetiotsingu põhjal Saula siniallikate matkarada Tartu maantee ääres. Sinna ongi praegu õige aeg minna, sest allikad auravad talvises pakases, kuid ei jäätu. See-eest võib kõvema pakasega jäätuda kogu allikate ümbruses. Vaatepilt on ilus.

Mida teha sõltumata asukohast

Kui on miinuskraadid, puhu seebimulle. See on päris huvitav vaatepilt, kuidas mõned seebimullid sinu silme all ära jäätuvad, kukuvad pehmele lumele ja jäävad terveks.

Või mine uisutama – Tallinnas, Tartus ja teistes suuremates linnades on avatud uisuplatsid. 

Rabalaugastel saab samuti uisutada, nii et otsi üles mõni matkauiskudel matka pakkuja. Praegu on veel merel vähe jääd, ent see tekib kiiresti, kui külm juhtub tagasi tulema (vaata jääkaardilt). Kui meri jäätub lumevabalt, on võimalik uisutada Haapsalu kandis, Varbla laidude lähedal, siledamate jääoludega ka Pakri saartele või põhjarannikul mõnes vaiksemas lahesopis. 

Rabadest pakub kõige avaramaid uisuplatse Loosalu raba ja Marimetsa rabaski on uisutamas käidud.

Räätsamatk on huvitav elamus nii lastele kui ka suurtele. Paksema lumega aitavad räätsad pinnal püsida ja kuigi nendega kõndimine tundub kohmakas, saab siiski palju kergemini edasi, kui põlvini lumes sumbates.

Vanade puusuuskadega matk on samuti väärt meeldetuletamist igasuguste peente ja moodsate vabastiili-suuskadele vahelduseks. Suurte suusakeppidega, millel rõngad küljes, on hea lumes edasi liikuda.

Kui õues on plusskraadid ja lumi hakkab hästi kokku, saab korraldada lumesõja. Kaubanduski on selle peale mõelnud, näiteks on olemas selline asi nagu lumepallimasin.

Veel postitusi

Regio kaardirakendus - Eesti apteegid

Veebikaart on hea visualiseerija  – apteekide kaardirakenduse lugu

Lugu sai alguse 2019 aastal augustis, kui klient pöördus meie poole sooviga arendada veebikaart, mis annaks ülevaate Eestis asuvatest apteekidest. Asukoha informatsioonist veelgi olulisemal kohal oli apteegireformiga seonduva info visuaalne edasiandmine: kas konkreetne apteek vastab 1. aprillist 2020. jõustuvatele nõuetele. Tellijal oli kaardirakendusega  kiire ning töö pidi valmima kahe nädala jooksul. Veebikaart pidi olema lihtne, … Vaata lähemalt

Regio Baltimaade navigatsiooniandmed on täpseimad ja aitavad vähendada logistikakulusid

Kas oled puutunud kokku olukorraga, kus logistikatarkvaras olev teede või aadresside andmestik ei ole piisav või juhatavad valesse kohta? Ebaühtlase kvaliteediga või vigaste andmete baasil tehtud teekonna planeerimine ja dispetšerilahendused kulutavad asjatult aega ja raha.  On väga ebamugav, kui suur haagisega kaubaauto juhatatakse valede navigatsiooniandmete põhjal kitsale tupiktänavale, kus ümberpööramise võimalused praktiliselt puuduvad. Või kui … Vaata lähemalt

Kuhu ja kuidas praegu rappa minna?

Ühel pool Eesti otsas on lumi põlvini, teisal võib aga veel plusskraadegi kohata. Seega leiab praegu rabasid, mis on paksu lume ja jää all, ning ka üsna hiljuti külmuma hakanud laukaid. Kuhu minna ja millega? Lumevaesel talvel on võimalik kulgeda mööda samu laudteid nagu suvelgi, aga seekordne suure lumega talv lubab hoopis uusi radasid valida … Vaata lähemalt