Kuidas hädaolukorras oma nutiseadmest asukohakoordinaadid edastada

Nutiseadmes oma asukoha koordinaatide leidmine ja edastamine võib olla vajalik mitmetel põhjustel. Näiteks soovite edastada kohtumispaika, sihtkohta, huvitavat vaatamisväärsust, mis asub mittetähistatud või raskesti leitavas kohas.

Eriti oluline on aga koordinaatide edastamise oskus hädaolukorras, näiteks kui olete metsas eksinud, vajate abi rahvarohkes rannas, maanteel on juhtunud liiklusõnnetus – koordinaadid võimaldavad päästemeeskonnal täpselt kindlaks teha, kus te asute ja nii jõuab abi kiiremini kohale. Kui hädaolukord tekib, on esmatähtis säilitada rahu. Eestis saab koordinaadid edastada Häirekeskuse päästekorraldajale, lugedes need telefonis talle ette. Seega – esmalt ikka kõne numbrile 112 ja seal juhendab päästekorraldaja teid edasi.

Nutiseadmes tuleb kõne kõlari peale panna ja avada kõne ajal kaardirakendus.

Enamikes nutiseadmetes on juba tootja poolt paigaldatud kas Google Maps või Apple Maps. Ka teised kaardirakendused, mida olete installinud App Store’ist või Google Play poest, nagu Regio kaart (Google Play) ja Regio kaart (App Store) või Waze rakendus, võimaldavad koordinaate leida ja edastada.

Kuidas siis (hädaolukorras) oma koordinaate leida?

Järgnevalt on õpetus Regio kaardi ning enamlevinud kaardirakenduste Google Maps ja Apple Maps abil koordinaatide leidmiseks. Tähele tasub panna, et erinevate seadmete mudelite ja erinevate operatsioonisüsteemide versioonide puhul võivad ikoonide kujundused, suurused ja ka asukohad olla pisut erinevad, aga üldine põhimõte on üldjoontes sarnane.

  1. Avage kaardirakendus, telefonikõnet lõpetada ei tohi, kui päästekorraldaja pole selleks luba andnud.
  2. Oluline on, et seadmes oleks lubatud enda asukoha tuvastamine / Location (GPS kasutamine). Selleks aktiveerige telefonis Asukoha funktsioon, erinevatel operatsioonisüsteemidel on seda võimalik seadistada pisut erinevate sätete alt. Apple seadmetel tuleb seda lubada lisaks eraldi ka äpi sätete kaudu.
  3. Kui asukoha tuvastamise funktsioon pole eelnevalt sisse lülitatud, siis kaardirakendused reeglina küsivad avamisel, kas lubada asukoha tuvastamine, seega lubage kaardirakenduste kaudu oma asukoha tuvastamine.
  4. Oma asukoha leidmiseks tuleb kaardirakenduses klõpsata ringikujulisel ikoonil  (asub tavaliselt paremal küljel). Apple Mapsil on selleks ekraani ääres tilluke kompassinoole kujutis.

Mõne aja pärast ilmub ekraanile sinine täpp Sinu asukohaga, kaart nihutatakse ja suurendatakse nii, et sinine täpp on ekraani keskel.

Leia minu asukoht:

Hoides sõrme pikemalt sinisel täpil, tekivad koordinaadid kas alumisse või ülemisse äärde, Apple kaardi puhul lisaaknasse, selle avamiseks tuleb libistada “My Location” riba . Need numbrid loedki päästekorraldajale ette.

Nipp: kui juhtub, et täpil vajutamine ei toimi, siis nihuta sõrme täpist pisut kõrvale ja vajuta seal.

Minu asukoha koordinaadid:

Vaata ka Häirekeskuse poolt valminud videot, kuidas oma telefonis koordinaate määrata: https://youtu.be/8xVvCOsGabc

Kuidas koordinaate jagada?

Koordinaatide jagamiseks kas sõnumi, e-kirja või mõne muu suhtluskanali kaudu tuleb Regio kaardilt esmalt kuvatud koordinaadid valida ja seejärel kasutada „Jaga“ funktsiooni; Google Mapsi kaardilt tuleb alt libistada vasakule, kuni ilmub menüü „Jaga“/ “Share”, Apple Mapsil ilmub “Send My Location” juba oma asukoha sinisel mummul vajutamise järel (vt eelmisel joonisel Apple Maps).

Koordinaatide jagamine:

Kui aga soovite jagada mõne muu konkreetse koha koordinaate (mitte oma hetke asukohta), siis hoides kaardil pisut pikemalt sõrme sel kohal, ilmuvad mõne hetke pärast koordinaadid samamoodi kaardile ning edasised toimingud on vastavalt kas kopeerimine ja jagamine või otse rakenduse kaudu jagamine.

See on üldine juhend nutiseadme kaardirakenduses koordinaatide leidmiseks ja jagamiseks. Pidage meeles, et erinevad kaardirakendused võivad natuke erineda, kuid põhimõtteliselt järgivad nad sarnast protsessi. Juhendi täpsemad sammud võivad sõltuda kasutatavast kaardirakendusest. Õpeta koordinaatide leidmine nutiseadmes selgeks ka oma vanavanematele, vanematele, lastele ja sõpradele.

Ole valmis, ja head kaardirakenduste ning koordinaatide kasutamist!

Veel postitusi

Lehed langevad. Kuhu minna lehesadu vaatama?

Kohe algab sügise kõige ilusam aeg – lehtede langemine. Mõni aasta saab seda päris pikalt vaadata, vahel lõpetab kiire külm selle vaatemängu kähku. Praegu on veel ilm soe, aga mets kisub vaikselt ikkagi värviliseks. Nii et paras aeg on valmis vaadata, kuhu oma kuldse sügise retk teha. Sinna, kus on suured puud ja värvikamad lehed … Vaata lähemalt

Läti

Naabermaa Läti – nii tuttav, aga samas ka teistmoodi

Regio uus Läti reisijuht tutvustab parimat, mida Lätil on külastajatele pakkuda. Raamatu 17 autorit – nii Eestis elavad lätlased kui ka eestlased, kes Lätiga tihedalt seotud – tutvustavad lugejale naaber Läti kauneimaid paiku, annavad väärt kultuurisoovitusi ja juhatavad reisisõbrad Läti maitseteni. Reisijuhi juhatab sisse Eesti suursaadiku Lätis Arti Hilpuse artikkel, kes kirjutab suure sümpaatia ja … Vaata lähemalt

Ungari krimikirjanik: loodan, et saan ükskord elada samasuguses avatud ja vabas ühiskonnas kui eestlased 

Intervjuu ilmus Eesti Päevalehes 20.04.2022 „Budapesti inimene on vähemalt sama eriline tõug kui Manhattani, Viini, Philadelphia või Tallinna inimene. Mu romaanid püüdsid näidata ka budapestlasi, inimesi, kes on linna teinud selliseks, nagu see on,” ütleb pseudonüümi taha peituv nimekas Ungari krimikirjanik Vilmos Kondor. Ungari kirjaniku Vilmos Kondori klassikalise ülesehitusega, suurepärases keeles kirja pandud ajalooline krimisari … Vaata lähemalt