Seinakaart – ajatu klassika

Elame ajastul, kus kaart võrdub paljude jaoks Google Mapsi või mistahes muu kaardiga , mis telefoniekraanilt või auto armatuurlaualt parajasti vastu vaatab. Kui nüüd küsida, kas seinakaart on tänapäeval üldse vajalik, siis vastus on väga lihtne: jah, on küll.  Seinakaartidel on endiselt palju kasutusviise.

Seinakaart on lihtsalt ilus!

Väga paljud seinakaardid on lihtsalt niivõrd ilusad! Riputad kaardi seinale ja ruum muutub hetkega elavamaks ning avaramaks. Mõned seinakaardid on justkui kunstiteosed – olgu need siis imekauni kujundusega antiikstiilis kaardid või uue ja moodsa disainiga tänapäevased kaardid.

Maailma poolkerade kaardid Regio kontoris

Kui kaarte sai juba kunstiteostega võrreldud, siis olgu öeldud, et nagu väärtuslikke kunstiteoseid, nii müüakse ka haruldasi  kaarte oksjonimajades üle maailma ning kollektsionäärid on valmis nende eest lausa miljoneid välja käima. Teadaolevalt kõige kallim kaart müüdi oksjonil 2001. aastal ja see maksis 10 miljonit dollarit. Kartograaf Martin Waldseemülleri poolt 1507. aastal loodud maailma kaardil oli esimest korda kasutatud nime Ameerika. Kaardi ostis Ameerika Ühendriikide Kongressi raamatukogu.

Selleks, et kaart ruumi ja silma särama lööks, ei pea see aga tingimata olema kunstiteos – alati on ju mõnus pilk peale visata oma lemmiklinna või -riigi kaardile, meenutada tehtud reise ja nähtud paiku ning planeerida uusi seiklusi. Sama otstarvet täidab ka maailma või Eesti kaart, kust on hea otsida järgmise reisi sihtpunkti. 

Kuid kaart ei pea tingimata olema paberil. Miks mitte lasta oma lemmikkaart trükkida aknaruloole või hoopis tapeedile ja katta sellega terve sein. Kaart on ka ideaalne lahendus klaasist vaheseintele, millega igava klaasi saab muuta huvitavaks sisekujunduselemendiks ning ühtlasi klaasseina ka ohutumaks.

Tallinna kaart Pluss Arhitektid OÜ klaasseinal. Foto: Rebecca Pütsep

Kaart õpetab ja harib

Üle ega ümber ei saa kaartide hariduslikust väärtusest. Siinkohal on kasu just seinakaardist, kust saab ülevaate tervest maailmast, riigist või piirkonnast. Saab teada, kus on mäed ja mered, kõrbed ja linnad, kust lähevad teed ja riigipiirid. Lisaks saab kaardi abil tundma õppida ka lähemat koduümbrust – vaadata, kus asuvad meie saared ja poolsaared, järved ja jõed, kõrgemad paigad, suuremad sood, külad ja linnad.  Uskuge – kui teil on kodus üks korralik Eesti või maailma seinakaart ja te olete seda koos oma lapsega uurinud, on tal geograafiatunnis palju lihtsam! 

Aga mitte ainult geograafiatunnis – kaart võib näidata ka mineviku riigipiire, impeeriume, kolooniaid ning ajaloolisi sündmusi erinevates maailma piirkondades. See aitab mõista, kuidas geograafilised tingimused on mõjutanud riikide ajalugu ja arengut. Näiteid pole vaja kaugelt otsida – tasub vaid Eesti riigipiire vaadata…

Oluline töövahend

Seinakaart on paljudel juhtudel ka väga vajalik töövahend, kui sinna  on peale kantud just see info ja objektid, mis teile vajalik ja huvi pakub. Olgu nendeks siis näiteks kauplused, mänguväljakud, teed ja matkarajad, koolid ja lasteaiad, hotellid ja restoranid või mis iganes muu objekt – kaardile saab kanda peaaegu kõike.

Kaart aitab ka visualiseerida erinevaid piirkondi, asukohti ja marsruute ning näha nendevahelisi geograafilisi seoseid. Seinakaart on abiks strateegiate väljatöötamisel ja projektide planeerimisel. Tahate avada uue poe või rajada lasteaia, tegelete kinnisvaraarendusega või püstitate tuulikuid – esimene pilk tuleb ikka heita kaardile: kus võiks olla parim asukoht? Kui tegelete turunduse või müügiga, aitab kaart visualiseerida müügipiirkondi, klientide jaotust ja võimalike uute klientide asukohti. 

Planeeringute kaart Tartu Linnavalitsuses

Regios valmib üle 100 seinakaardi aastas

Regio on seinakaarte loonud üle kolmekümne aasta ja moodsad digitaalsed võimalused (suured monitorid, projektorid) ei ole vana head klassikalist seinakaarti veel unustuste hõlma saatnud ning ilmselt niipea ei saadagi. 

Aastas valmib Regios umbes 100 erinevat seinakaarti – kõige rohkem kogu Eesti ja erinevate Eesti piirkondade kohta (maakond, vald, linn, küla). Teine kõige populaarsem kaart on maailma poliitiline seinakaart – meil on hea meel, et inimeste huvi maailma vastu on jätkuvalt suur. Ja ehkki võib tunduda, et maailmas justkui midagi enam ei muutu, siis muutub küll ja kogu aeg – mõni riik muudab pealinna nime või asukohta, muudetakse riigi lippu ning isegi riigi nime.

Kas minu seinakaart on aktuaalne? Lõuna-Sudaan ja väga suur Pärnumaa

Üks hea võimalus aru saada, kas sinu maailma seinakaart on uus või vana, on vaadata, kas sellel asub selline riik nagu Lõuna-Sudaan. Enne aastat 2011 oli üks suur Sudaani riik, nüüd aga kaks riiki – Sudaani Vabariik ja Lõuna-Sudaani Vabariik. Eesti kaardi osas tundub paljudele meist, et ega siin väga midagi ei muutu. Aga 2017. aasta haldusreform muutis Eesti kaarti väga palju – mitte ainult valdu ei jäänud vähemaks, vaid muutusid ka maakondade piirid. Pärnumaa liitis endaga Lihula piirkonna, mis kuulus enne Läänemaa alla, ja sai pindala poolest Eesti suurimaks maakonnaks.


Veel postitusi

Tartu rattaringlus ja Autovabaduse puiestee

Regio vilistlane Elise Jalonen, kes ülikooli kõrvalt just Regios esimesed geoinformaatika alased kogemused sai, kaitses tänavu suvel Tartu Ülikoolis oma magistritöö „Tartu rattaringluse kasutusmustrite analüüs Autovabaduse puiestee ajal“. Regio blogi jaoks pani Elise kokku väikse kokkuvõtte oma töö tulemustest. Miks on oluline uurida inimeste liikumist ja mida see võimaldab? Kasvav rahvastik ja sellega süvenevad probleemid … Vaata lähemalt

Uue lauamängu ostuga toetad Vähiravifondi Kingitud Elu

Mängu mõtles välja Järveküla kooli 5.c klassi õpilane Johannes Pallo 2020. aasta aprillis tehnoloogiaõpetuse e-õppetööna. Sellest, kuidas idee sündis, räägib Johannes ise: Tehnoloogiaõpetuse õpetaja andis meile koroonakriisi ajal koduse konstrueerimisülesande: tee ise lauamäng. Mõtle mängule taustalugu, tee mänguvälja kujundus, meisterda nupud ja täring, pane kirja reeglid. Oluline on kasutada fantaasiat ja mitte kopeerida olemasolevat lauamängu. … Vaata lähemalt

Tagasivaade 2022. aastale

Teeme siin väikese tagasivaate mõnele olulisemale teemale, mis jäävad meile Regios 2022. aastat meenutama. Regio andmebaas Regio andmebaas Baltimaade kohta pole olnud kunagi nii detailne ja hea, kui ta on seda praegu. Oleme 2022. aastal panustanud oma andmete täiendamisse ja korrastamisse 9000 tundi! Tulevaks aastaks on sihid paigas ja plaanid tehtud ning loodetavasti saame aasta … Vaata lähemalt