Regiolaste reisisoovitused lähemalt ja veidi kaugemalt

Kevadel on ikka mõnus unistada ja suveks reisisihte seada. Toimetades igapäevaselt andmete ja kaartidega, reisime meie Regios oma mõtetes muidugi kogu aeg, eriti Eestis ja Baltimaades. Suve ootuses vaatasime nüüd tagasi oma eelmise aasta meeldejäävamatele reisidele-sündmustele, ja jagame hea meelega seda kõike siinkohal ka teiega. Vahetud reisisoovitused nii lähemalt kui ka kaugemalt on ju ikka teretulnud. Käidud kohti meenutasid regiolased Kertu, Püü, Iris, Kristel, Liisi, Triin, Merle, Riivo, Õie ja kõik meie kolm Kadrit. Kusjuures väga paljud nendest kohtadest ei ole sugugi ainult suvesihtkohad.  

1. Risti kirik

Risti kirik Harju-Ristil on teeliste kirikuna külastamiseks avatud. Saab ronida kiriku pooliku puuhalu kujulisse torni, uudistada vaadet ja helistada Eesti vanimat kirikukella. Lisaks on kirikus omapärane tornikohvik, kus serveerid endale ise kohvi, teed ja küpsist ning maksad selle eest oma südametunnistuse järgi. Kirikuaias on säilinud algne vabadussõja mälestussammas, mis elas nõukogude okupatsiooni üle tihedasse võssa mattununa.

2. Ott & Matilda kohvik Laulasmaal

Üks eriti tore söögikoht, kui oled teel näiteks Paldiski poolsaarele.

Kohvik Ott & Matilda Laulasmaal mere ääres

3. Laulu-ja tantsupidu

See oli kindlasti eelmise suve suursündmus, kus Regiost käis õige mitu inimest. Emotsioonid imelisest kontserdist kuni suure äiksevihmani jäävad kauaks meelde. 2024. aasta kevad-suvel tulevad taas  tantsupeod, kus näeb regiolasi tanstuväljakul – V Kagu-Eesti tantsupidu Põlvas (25-26. mail), Tartumaa tantsupidu (15-16. juunil) ja Eestirootslaste V laulu- ja tantsupidu Haapsalus (6. juulil).

4. Prangli saar

Vana hea klassika – Eesti väikesaared. Prangli mõjub vaatamata oma suvisele turistide rohkusele autentse ja siirana. Saar on mõnusalt väike jalgrattaga ringi sõitmiseks, olemas on kõik, mida lihtsaks puhkuseks võiks tahta  –  liivased rannad, ilusad metsad, söögikohtade valik burgeri-putkast restoranini, baarid, puhkemajad, pisut kultuuri ja militaarpärandit. Igale maitsele midagi.

5. Mohni saar

Viinistust u 5 km kaugusel asuv Mohni saar on väga vaheldusrikka loodusega. Saare idaküljel kulgeb üle nõmmede matkarada (laudtee) ja samas on ka mõnusad abajad ujumiseks. Mohnile saab Viinistu sadamast paadiga ja saarega tutvumiseks on soovitav varuda u 3 tundi.

6. Palmse mõis

Üle aastate on Palmse mõisa pargi külastamine taas tasuta! Sisse saab kiigata ka triiphoonetesse (kasvuhooned) ja suvisel külastushooajal on avatud mõnus kohvik.

7. Toolse linnus ja Lahemaa rahvuspark

Kui ajaline piirang kaugemale reisida ei luba, siis võib näiteks päevakese põhjarannikul Toolsest Käsmuni liikuda. Vaadata on nii mõndagi: teele jäävad Toolse linnus, Vainupea kirik, Sagadi metsamuuseum, Altja paadikuurid, Võsu rand ning Käsmu meremuuseum oma iseloomuliku kivise merevaatega. Merd saab nautida muidugi mitmes kohas.

8. Narva jõe ülemjooks

Vasknarva – Jaama – Karoli – Permisküla – Kuningaküla. Omanäolised vene ruraalstiilis asulad ja kaunid avarad vaated üle Narva jõe Venemaa poole. Kuningaküla on tupik – maismaad mööda põhja poole edasi ei pääse, kaevandused on ees. Pikka aega olid jõe mõlemad kaldad ühe riigi koosseisus. Püüti kala, suheldi aktiivselt vastaskalda rahvaga. Praegu sõeluvad piki jõge piirivalvekaatrid. Maismaad mööda on suurematesse asulatesse mitukümmend kilomeetrit. Mis sest, et tee on kenasti asfalteeritud ja bussiliiklus korraldatud, kohalikud elanikud vaatavad ikka igatsevalt üle vee. Narva jõgi on loomulik tuiksoon – veetee, mis nii ühendab kui ka teeb sind vaenlaste suhtes haavatavaks. Vasknarva ordulinnuse varemed on kenasti vaadeldavad, ajaloohuvilistele on abiks põhjalik infotahvel. Hirmuäratavalt lehvib vastaskaldal Skamja küla rannal kolossaalne valge-sini-punane trikoloor…

9. Kodukohvikute päevad

Tore võimalus kiigata inimeste koduaeda – vaadata, mille huvitavaga nad tegelevad, osta kaasa käsitööd otse tegijatelt ja muidugi süüa kõht täis erinevatest hõrgutistest. Paljud kodukohvikud on avatud aastaringselt, näiteks nädalavahetustel (tasub Google’st otsida).

10. Seiklushundi korraldatud Vägilase jooks

Midagi uut ja ennast proovile panevat on alati huvitav teha – ja seiklusspordi üritus Vägilase jooks seda kohe kindlasti on. Eelmisel aastal Lähtel toimunud võistlusel oli nii kergemaid takistusi, nagu näiteks roomamine põllul, kui ka keerulisemaid, nagu näiteks u 60 m pika mudakraavi läbimine, kus kohati olid rinnuni mudas. Mutta kaotati nii ehteid kui ka jalanõusid, ja isegi kui ei kaotanud oma jalatseid, siis pidevast mutta kinni jäämisest need lihtsalt lagunesid koost. Kõige üllatavam oli mutta sukeldumine  –  tihke mudavanni kohale olid tõmmatud rehvid ja edasi pääsemiseks oli sukeldumine ainuke võimalus. Kuigi muda võis endalt leida nädal hiljemgi, on jätkuvalt soov selles sarjas veel osaleda ning ennast proovile panna.

11. Kivitalu Country Hotel

Nüpli külla Otepää kuplite vahele on peremees Jüri Makarov loonud tõeliselt mõnusa kodurestorani, kus võõrustab peakokana nii ise külalisi kui ka korraldab teiste rahvusköökide õhtusööke (nt itaalia, usbeki), olles siis ise abikoka rollis. Otse tänavalt sisse astudes süüa ei pakuta, kuid tasub jälgida Kivitalu Facebooki või kodulehekülge.

12. Pärnu muusikafestival ehk Järvi festival

Orkestrimuusikat erinevale maitsele ja eelmise suve “Babylon Pärnu” oli ikka banger!

13. Viskoosa (Viscosa) Kultuuritehas ja Virtsu Rannahoone

Mitte ainult Tartus ja Tallinnas ei koli kultuur vanadesse tehastesse, see juhtub ka väiksemates kohades, näiteks Viskoosas ja Virtsus. Ja tuleb tunnistada, et õhkkond, mis niisugustes vanades renoveeritud või alles renoveerimist ootavates tehastes valitseb, on väga äge. Kuna niisugused kohad on enamasti kogukonna poolt algatatud ja nö õhinapõhised, on nendes tunda mingit vabaduse ja võib-olla isegi metsikuse hõngu.

14. Abruka kabel

Abruka saarele rajati eelmisel suvel uus pühakoda – väike laastukatusega palkhoone, mis on teelistele avatud. Kabelit kaunistavad kunstnik Mare Saare loodud vitraažaknad, mis kujutavad Abruka nelja aastaaega.

15. Baltā kāpa Saulkrasti päikeseloojangurada (Läti)

Sellest kohast saime teada tänu Regio Läti reisijuhile. Osaliselt laudteega, mitu kilomeetrit matkarada mere ääres luidetel.

16. Sigulda Tarzāns park (Läti)

Seikluspark, kus ronimisrajad ja igasugused muud atraktsioonid. Lastega peredele must be!

17. Riia vanalinna äärealadel (Läti)

Vaid natuke vanalinnast välja minnes leidub igasugu toredaid kohti, nagu näiteks Alberta tänava art nouveau stiilis majadekompleks (kus asub ka mitmeid saatkondi). Selles piirkonnas on väga palju mõnusaid kohvikuid!

18. Kirkilai karstijärved ja torn (Leedu)

Süvendid maapinnas asuvad allpool põhjavee taset ja nii on need muutunud väikesteks järvedeks. Karstisüvendite diameetrid on keskmiselt 20-30 m, sügavus 8-11 m. Siin on omavahel ühendatud enam kui 30 väikest järve. 32 m kõrguselt poolkuu kujuliselt platvormilt avaneb suurepärane vaade maastikule.

19. Pakruojise mõis ja lillefestival (Leedu)

Mõisakompleks arvukate hoonete ja pargiga. Läbi aasta erinevad installatsioonid ja festivalid  – suvel lilled, sügis-talvel laternad jne.

20. Rada puude latvades (Leedu)

Jalutusrada Anikšiai hiie kohal asub 20 meetri kõrgusel. Poole tunni jooksul saab ülevaate kohalikest puudest ja loomadest. Raja lõpus asub vaateplatvorm, kust avaneb meeliköitev panoraam metsale ja Šventoji jõele.

21. Užupise vabariik Vilniuses (Leedu)

“Ülejõe” linnaosa Vilniuses, kus on oma põhiseadus, mille järgi koeral on õigus olla koer jne. Põhiseaduse tekst on esitatud ka eesti keeles.

22. Serlachiuse kunstimuuseum (Soome)

Imeline kunstimuuseum Tampere ja Jyväskylä vahel, mille 2014. aastal valminud juurdeehitus meenutab veidi ERM-i Tartus. Gösta Serlachiuse Kunstifondi kogud on tuntud Soome kuldajastu meistrite tööde ja Euroopa vana maalikogu poolest. Muuseumi kõrval on armas kohvik.

23. Energylandia lõbustuspark (Poola)

Kes lastega Poolas käimas, siis siin on atraktsioone nii suurtele kui ka väikestele.

24. Gant (Ungari)

Budapestist läände jääb vana kaevandusala, mis on muudetud maastikukaitsealaks. Väga omapärane maastik punase liivaga. Lisaks on seal varasemaid kaevandusi tutvustav muuseum.

25. Malta

Malta võrdub kindlasti päike ja meri. Aga kui palavast päikest saab küllalt, siis tasub külastada interaktiivset teaduskeskust Esplorat, kus jätkub tegevust mitmeks tunniks. Teaduskeskuse välialalt avaneb ka suurepärane vaade sadamale ja Vallettale. Ja Maltal ei tohi kindlasti ära unustada kasse, kasse ja veelkord kasse. Kui meeldib kassidele süüa anda, pai teha või neid lihtsalt vaadata, siis tuleks kindlasti ära käia Ġnien Indipendenza pargis, kus on üks nurgake tänavakasside päralt.


Ja kõige lõpuks ei saa me muidugi jätta soovitamata häid abimehi, mida reisile kaasa võtta:

Eesti teedekaart – üks ülevaatlik teedekaart peab küll igas autos olema! Teedekaart on trükitud rebenemiskindlale paberile ja siin on 75 reisisoovitust foto ning tutvustava tekstiga.

Eesti teedeatlas – ainuke nii täpses mõõtkavas atlas Eesti kohta, kus on rohkem kui 5000 vaatamisväärsust koos infoga! Atlas aitab nii leviaukude kui tühja telefoniaku korral.

Läti reisijuht – esimene nii põhjalik, rohkete fotode ning reisisoovitustega eestikeelne Läti reisijuht! Läti on nii lähedal ja tuttav, aga samas ka teistmoodi.

Lätis ja Leedus aitab ägedamaid nurgataguseid kohti üles leida teedeatlas:

Veel postitusi

Haarav, klassikalise ülesehitusega ajalooline krimisari

Äsja ilmus Regiolt uus krimiromaan „Budapesti spioon“. Tegu on Ungari kirjaniku Vilmos Kondori viieosalise krimisarja “Budapest noir” kolmanda raamatuga. Klassikalise ülesehitusega, suurepärases keeles kirja pandud ajalooline krimisari viib lugejad Ungarisse, Teise maailmasõja eelsesse ja aegsesse Budapesti. Sarja esimene raamat “Budapest noir” on viimaste aastakümnete kõige populaarsem Ungari kriminaalromaan. Raamat on tõlgitud juba paljudesse keeltesse ning … Vaata lähemalt

Eriolukorras välja loodusesse – aga kuhu ja kuidas?

Praegu on vaatamata eriolukorrale veel välja loodusesse minek lubatud, kui seda tehakse mõistlikult. Ka metsas kehtivad kõik reeglid kontaktide vältimiseks, tuleb hoida vahemaad ja liikuda mitte rohkem kui kahekesi või ainult pere seltsis. Paljude jaoks on metsas käimine aga saanud uueks harjumuseks, sest aega on rohkem ja päevade kaupa nelja seina vahel istumine võib meeleolule … Vaata lähemalt

450 kaarti GO Reisiajakirjale

Regio ja reisiajakiri GO koostöö sai alguse juba 17 aastat tagasi, kui aastal 2005 ilmus praeguseks Eesti suurimaks reisi- ja matkaajakirjaks kasvanud GO esimene number. Regio on selle aja jooksul ajakirja jaoks koostanud pea 450 kaarti, mis teeb keskmiselt 4-5 kaarti ühe numbri kohta. Kaartide kujundustöö eeldab tavaliselt reisiloo läbilugemist, ikka selleks, et tulemus täpselt … Vaata lähemalt