Eesti pruulikojad kaardil

Veel kümmekond aastat tagasi oli Eesti õlleturg peamiselt jaotunud kahe suure ja mõne väiksema õlletehase vahel, aga sajandivahetuse paiku jõudis maailmas alanud väikepruulikodade võidukäik kiiresti ka siia. Nüüdseks on mitu väikepruulikoda kasvanud juba arvestava suurusega õlletehaseks, mille tooteid võib leida suurematestki supermarketitest. 

Õllekaardi idee hakkas idanema mitmel pool välismaal või internetis nähtud õlle (või mõne muu joogi-toidu) geograafilist levikut ilmestavaid kaarte vaadates. Õllekaarte on eelkõige tehtud pikaaegse õlletraditsiooniga piirkondades. Nii leiab internetiavarusest lihtsalt neid näiteks Tšehhi ja Saksamaa kohta. Konkreetsem vorm pruulikodade kaardist hakkas kuju võtma 2021. aasta oktoobris (viinakuul), mil Postimehe sarjas „Viguriga kaardid“ sai proovitud ühele kaardile mahutada kõik kange ja lahja alkoholi tootjad Eestis. Tulenevalt mõõtkavast jäi toonane kaart lihtsaks ja ei võimaldanud esile tuua väikepruulikodade pruulitud õllede pakendite kunstilisi lahendusi. Kuigi ka siinsel kaardil jäävad üksikasjad ilmselt peitu, on siiski näha siltide kunstiline pool või taara valik.

Edasise tõuke kaardi koostamiseks andis aga Twitteris korraldatav kaardihäkaton (#30daysmapchallenge), mille käigus hakkas vormuma juba korralikult kujundatud seinakaart ning toimus info kogumine ja täpsustamine. Esmapilgul lihtne ülesanne koondada info kõigi pruulikodade kohta kaardile osutus siiski parajaks pähkliks. Algandmestikuna kasutasime riiklikku alkoholiregistrit, kus kajastuvad kõik müügiloa saanud õlled. Pidime kahetsusega tõdema, et mitmedki Eesti pruulikojad, millel oli alkoholimüügi luba olemas, on tänaseks tegevuse lõpetanud. Omaette mõtlemiskoht oli õllesordi valik, sest enamikus pruulikodades pruulitakse neid palju. Nii sai subjektiivselt kaardile pandud ehk kõige tuntum õllemark, aga sageli ütlesid Eesti pruulikojad ise, milline mark võiks sinna saada. Tulles pruulikodade geograafia juurde, siis nähtub kaardilt selgelt, et enamik neist on koondunud Tallinna ja selle lähiümbrusesse. Kaardil olevast 45 pruulikojast 18 paiknevad Harjumaal ja neist omakorda kaheksa pealinnas. Kartograafilisel kujutamisel on seesugune pruulikodade tihedus probleemiks ja seetõttu on kõik Tallinna pruulikojad viidud Läänemerele. Siiski leiame pruulikodasid mujaltki, maakondlikus mõttes puudub õllekoda vaid Järvamaalt. 

Koostatud kaart on hea tähis jäädvustamaks Eesti pruulikodade geograafiat 2021. aastal. Milline on väikepruulikodade edasine areng, näitab vaid aeg. Siinset kaarti nõustanud õlleekspert Karmo Tüüri arvates on turul toimunud teatav rahunemine ja ilmselt massilist uute pruulikodade teket me enam ei näe. Naudime siis koos Eesti pruulmeistrite toodangut – loodetavasti on see kaart abiks maitsete ja pruulikodade leidmisel.

Veel postitusi

Google Maps tähistab 15. sünnipäeva

Regio meeskond on sünnipäevalapsega koostööd teinud. Google Street View -s nähtavad Eesti tänavapildid kaardistas Google tellimusel AS Regio aastatel 2011 ja 2014. Tähtpäeva puhul teeb Google Maps kokkuvõtteid eelnevast, olevast, logo muutusest ning piilub ka tulevikku: Uudis Google blogis Google Mapsi tuleviku väljavaated Vaata ka teisi põnevaid Regio koostöid meie teetähistest.

450 kaarti GO Reisiajakirjale

Regio ja reisiajakiri GO koostöö sai alguse juba 17 aastat tagasi, kui aastal 2005 ilmus praeguseks Eesti suurimaks reisi- ja matkaajakirjaks kasvanud GO esimene number. Regio on selle aja jooksul ajakirja jaoks koostanud pea 450 kaarti, mis teeb keskmiselt 4-5 kaarti ühe numbri kohta. Kaartide kujundustöö eeldab tavaliselt reisiloo läbilugemist, ikka selleks, et tulemus täpselt … Vaata lähemalt

Riigipilv teeb Regio teenused lihtsasti kättesaadavaks

Mis on Riigipilv? See on riigi omandis olev pilv, milles on võimalik kasutada avaliku pilve teenuseid. Lisaks valitsussektorile on Riigipilve kasutajad kohalikud omavalitsused, elutähtsa teenuse osutajad, riigile IT teenuseid pakkuvad eraettevõtted ja tervishoiuteenuse osutajad. Riigipilv on ehitatud arvestades kõrgeima ISKE klassi H turvalisusnõudeid. Riigipilve haldab ja arendab Riigi IT Keskus. Regio on Riigipilve koostööpartner ja üks … Vaata lähemalt