Joonistaks liikudes midagi – teeks näiteks GPSi kunsti!

Regio reisijuhis „Matkame Eestis” on muu hulgas juttu põnevast GPSi kunstist ehk liikumisest niimoodi, et teekonnast tekib kaardile mõni huvitav pilt. 

Kuna reisijuhis on mainitud, et matkata võib näiteks kassi- või jänesekujulisel marsruudil, siis võtsimegi ette kassi. Esialgu oli küll plaanis jänes, sest matk toimus lihavõttepühade ajal, kuid maastik võib siiski GPSi kunstile oma piiranguid seada ja nii selguski kaardil ning hiljem maastikul, et jänese kõrvade asemel sobivad paremini pigem kassi kolmnurksed lokaatorid.

Enne tasub kindlasti kodus kaardiga tööd teha, selleks on väga hea näiteks Regio kaardirakendus veebis:

Vali kaardirakenduses menüüst „Joonista oma kaart” ja „Lisa joon”, tee pilt valmis ja salvesta see või jaga. Ülal ongi Regio kaardile joonistatud punase peene joonega kass enne teekonda selle saab välja printida või veel mõistlikum on teekond mobiilis lahti hoida ja vaadata, kuhu siin või seal pöörata. 

Riietu nüüd ilmale vastavalt, võta kaasa hea meeleolu ja astu õue. Stardiks ja finišiks on soovitatav valida silmad, sest kaardil on need tavaliselt mummud. Kuna aga see kaardikass vaatab teisele poole ehk on meie poole kuklaga, siis pole vaja silmi joonistada. 

Alustame kassi sirgelt seljalt ja alustame liikumist kevadisel maastikul, kus pole küll rinnuni rohtu, mis teed segaks, küll aga leidub kevadiselt vesiseid kohti metsa all. Ent kui teekond on enam-vähem teedevõrgu peale kantud, siis saab kujundi valmis käia-joonistada iga ilmaga.

Teekonna träkkimiseks on hea kasutada mõnda trenniäppi. Mulle meeldivad MapMyFitness (või MapMyHike, mis on sisuliselt samad) või sotsiaalsema keskkonnaga Strava, kus võid rohkem sõpru kohata ja nendega teekonda jagada.

Stravas saab ka ilma internetiühenduseta teekonda salvestada, MapMyFitness aga tundub salvestamisel parema täpsusega, sest ei tee kõrvalepõikeid, mis on ilusa pildi joonistamisel tähtis.

Regio veebikaardilt saime teada, et teekonna pikkuseks tuleb ligikaudu 7,5 km. Tavaliselt võib arvestada natuke pikema kulgemisega, sest maastikul tuleb ikka vahel teha jõnkse. Kui aga tahadki vahepeal joonistatud kaarditeekonnalt ära käia, siis pane salvestamine pausile ja jätka hiljem täpselt samast kohast.

Muidugi tee pilte ka trenniäppides on need võimalik teekonnale lisada.

Kassi GPS-joonistamine sai alguse varakevadisest Metsakasti metsast, kus polnud veel eriti rohelust, aga ümbruses olevate elamurajoonide tõttu (paljud pärit juba nõukogude ajast) oli metsa alla levinud lumikellukesi. Eestis kultuurtaimena kasvavad kevadlilled on mõnikord siin ka metsistunud ja leidnud hea kasvukoha keset metsikut loodust.

Kevadel võib takistuseks saada tihe võsa ja vesine metsaalune, isegi lund on veel siin-seal kohtades, kuhu päike kogu aeg ei paista. Seega tuleb võib-olla GPS-kunstis natuke plaane kohandada.

Kassi kõrvade pikendamiseks on hea nutitelefon käes õigesse suunda välja sirutada ja selleks, et ristmiku lauge kurv ei jääks liiga tömbiks kõrva tipuna, võib teha paar sammu järsemalt, kurvist välja.

Kassi pea ja teine kõrv joonistatud, pöördume tagasi linna poole. Esimese käpa puhul selgub, et liikluseeskirju järgides peab siiski mõnekümnemeetrise kõrvalepõike tegema, sest kui on olemas ülekäigurada, siis ei tohi niisama selle kõrvalt üle tee minna. 

Suurele pildile see väike jõnks siiski väga palju ei mõju.

Tagasi majade vahele jõudes on juba lihtsam, sest ruudukujuline tänavatevõrk nagu New Yorgis lubab planeerida kujutisi lihtsalt õigelt ristmikult ära pöörates. Kassi tagumine pool aga satub juba Kloostrimetsa, kus selgub, et metsaalune polegi kogu ulatuses lage ja kergesti läbitav männimets. Mõned teed on aja jooksul päris võssa kasvanud, mõni puu on otsetee peale kukkunud. 

Kassi saba saab joonistada sirgeid paralleeltänavaid pidi. Kõrvale kaldumata leiab kraavi äärest ka mõned paiselehed, mida pildistada:

Ongi ring täis. Strava näitab teepikkuseks kokku 7,88 km. Õige pisut rohkem, kui esialgu Regio kaardile joonistasime.

Mõned GPSi kunsti nipid

  • Tähtis on ettevalmistus. Joonista enne teekond kaardile.
  • Kui teed käies looma, siis alusta silmast see on tavaliselt kaardil suurem täpp või ring.
  • Äppidest kasuta Stravat, MapMyFitnessi vm trenni- või träkkimisäppi. Pärast saad teha arvutis teekonnast ekraanipildi.

Vaata lisaks: GPSkunst.ee

Veel postitusi

Algas kevadine pokurahva loendus

Aprilli algusest kuni 17. maini toimub suur üle-eestiline pokurahva loendus. Teist aastat järjest kutsub Pokumaa üles looduses liikuvaid inimesi pilku teritama, pokusid otsima ning sellest teistelegi teada andma. Pokud saab kaardile kanda tänu Regio kaardimeistritele, alustamiseks tuleb minna Pokuloenduse veebilehele ja järgida sealseid juhiseid. Veebilehele liikumiseks kliki alloleval pildil. Sel vägagi teistmoodi elurütmi soosival kevadel … Vaata lähemalt

Kalamänguäpi uus versioon

Kalamäng on 2013. aastal loodud mobiilirakendus, kus saab hea ülevaate Eesti vetes elutsevatest kalaliikidest. Rakenduse on teinud kalanduse teabekeskus koostöös Mooncascade’i ja Regioga. Nüüd on kalamäng aga läbinud uuenduskuuri, tänu millele saab seda kasutada ka kõige uuemates nutiseadmetes. Äpp on sobilik nii lastele, täiskasvanutele kui ka kogenud kalameestele. Äpis on kaks omavahel seotud lihtsat osa. 1) Esimene tutvustab … Vaata lähemalt

Tagasivaade 2023. aastale

Teeme siin lühikese tagasivaate mõnedele olulistele teemadele, mis jäävad meile Regios 2023. aastat meenutama. Regio meeskond kasvas 2023 oli Regios kasvamise aasta. Suurenes nii meie meeskond (meid on juba 28!) kui ka kasvasime ettevõttena, harutades lahti meie protsessid-tooted-teenused. Koos meeskonnaga hakkasime seda puslet ka uuesti kokku panema, ja seda tegemist jagub meil veel aastasse 2024. … Vaata lähemalt